Dunia kecilku

Dunia kecilku

Tuesday 13 December 2011

menu ape eik mlm ni??

salam..
entry terakhir utk harini sblm balik keje.. da smpai umah t xde mase da nk ngadap blog ni dee..da sibuk melayan anak dare sorg ni je n merehat2 kan diri plak...

rasenye da berminggu2 da aku x masak beria kat umah... brg dapur n lauk2 pon da lame x beli....
apesal tah rase malas bebeno nak masak sejak dua menjak ni.. start 2 mggu lepas mmg xde masak2 da kat umah.. isnin lepas je wat mee sup utk mkn ptg tu pon sbb ade org dtg umah.. lau x mmg TAK lah!!
pastu jumaat lepas wat roti sardin gulung.. tu pon sbb en.hubby yg request nak mkn roti tu smbil tgk maharaja lawak mega... 

tapi bosan gak asek mkn luar je.. ingt balik ni  mcm nak masak tp lauk plak xde langsung kat umah tu.. aduhhh.. ape nak mkan mlm ni??? mkn laur lg ke?? huhuhu~

wat spagetti pon sodap gak.. nyumm..nyummm
(amik resepi dr myresepi.com)

Spaghetti udang ringkas

Img_0344
pelbagaikn rasa spaghetti yg mudah dan cepat nk disediakn..


Bahan-bahan ( 1~2org )

  • 200g spaghetti
  • 4 sd besar minyak zaitun (minyak masak pon ok)
  • 12~15 ekor udang yg dikupas kulit
  • 4 kpg cendawan
  • 3 ulas bwg putih diracik halus
  • 2 sd besar sos tomato
  • tomato (optional)
  • serbuk parsley (optional)
  • garam dan sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara

  1. rebus spaghetti dlm air panas yg telah dimasukkn sedikit garam dan 1 sd minyak(nk bg x nk melekat)
  2. bila spaghetti dh siap dicelur, toskn.
  3. dlm kuali, panaskn minyak. Tumis bwg putih sampai wangi.
  4. masukkn udang, gorengkn sebentar. Kemudian masukkn cendawan dan goreng lg.
  5. Masukkn spaghetti,tomato dan sos tomato. Tambah lada hitam dan garam.
  6. bila nk dihidangkn, boleh la ditabur dgn serbuk parsley.
  7. Nota: Ms rebus spaghetti tu, nk th dh cukup masak ke x, ambik sedikit spaghetti dan balingkn ke dinding. Kalo melekat kt dinding tu, dh bole diangkat dan ditoskn.

No comments:

Post a Comment